Fruitbomen planten

Aanplanten van fruitbomen

Nadat je de gewenste fruitbomen hebt gekocht is het tijd om deze te planten. Hierbij moet je rekening houden met enkele factoren zodat je nieuwe boom een optimale start kent. Bovendien zorgen onderstaande punten ook voor een betere ontwikkeling en opbrengst waardoor ze zeker niet te verwaarlozen zijn.

  • Kies een juiste standplaats voor jouw fruitboom
  • Optimaliseer de bodem (bodemverbeteraar, bodemactivator,…)
  • Plant je fruitboom op een correcte manier
  • Voorzie de boom van water

De ideale standplaats voor fruitbomen

Korte samengevat: Kies een zonnige standplaats voor je fruitbomen. Hoe meer zon, hoe beter de vruchten zich kunnen ontwikkelen waardoor ze groter, talrijker en smaakvoller zijn! Ook zorgt de zon bij sommige vruchten voor een mooie kleurverandering. Ik denk hierbij bv. aan de rode blos bij appels. Heb je geen standplaats in de volle zon? Dan is halfschaduw het beste alternatief. 

Een optimale bodem voor fruitbomen

Fruitbomen verkiezen over het algemeen een goed vochthoudende bodem. Dit wil zeggen dat zandgrond voor de meeste bomen een probleem vormt omdat je de bomen tijdens de gehele zomer van voldoende vocht moet voorzien. Aan de keerzijde van de medaille heb je dan kleigrond die, ondanks hij goed water vasthoud, tijdens de wintermaanden het vocht niet genoeg laat doorvloeien. Gelukkig kan je gebruik maken van bodemverbeteraar om de structuur te optimaliseren. Dit heeft verschillende voordelen:

  1. Een ideale bodemstructuur zorgt voor een goede lucht-waterhuishouding voor de planten
  2. Je fruitbomen kunnen makkelijker inwortelen en ontwikkelen zich beter
  3. Een beter wortelgestel = makkelijker opnemen van cruciale voedingsstoffen
  4. Als laatste voordeel heeft het gebruik van bodemverbeteraar ook tot gevolg dat je fruitboom een betere weerstand heeft

Fruitbomen planten van A tot Z

Naast gebruik van bodemverbeteraar kan je ook overwegen om bodemactivator te gebruiken. Dit is een organische product in korrelvorm dat de vruchtbaarheid van de bodem verhoogt alsook het actief bodemleven stimuleert waardoor je fruitbomen nog makkelijker voeding kunnen opnemen in de toekomst. Bodemactivator voorkomt ook bodemmoeheid waardoor het ideaal is wanneer je wenst aan te planten op arme bodems.

Bij zandgrond kan je ook gebruik maken van Bentoniet om de watervastheid te verhogen. Al deze producten zijn organisch en / of natuurlijk waardoor ze ook gebruikt kunnen worden in de biologische fruitteelt.

Het correct planten van fruitbomen

Je standplaats en fruitbomen zijn gekozen, de spade heb je bij de hand en de bodemverbeteraar ligt in je nabijheid. Dan is het tijd om over te gaan tot de kern van de zaak: het planten van je fruitbomen. Dit kan je eenvoudig doen door onderstaande stappen te overlopen:

1. Maak een plantgat dat voldoende diep en breed is. Dit houdt in dat de wortels van de fruitboom in de hoogte ten minste volledig in het gat moeten kunnen en dat er minimum een diameter is van 50cm. 

2. Plaats de fruitboom in het midden van het plantgat en zorg ervoor dat de ent enkele centimeters boven het grondoppervlak uit komt. Dit is zeer belangrijk. De ent is de plek waarop de veredeling is aangebracht. 

Fruitbomen planten in het najaar of voorjaar

3. Vul het plantgat vervolgens met een mix van bestaande grond, bodemverbeteraar en eventueel bodemactivator. Hoe dieper en breder het plantgat, hoe makkelijker je fruitboom zijn wortelgestel zal kunnen ontwikkelen.

Fruitbomen aanplanten met bodemverbeteraar

4. Druk de aarde goed aan. Eventueel voeg je nog wat aarde + bodemverbeteraar toe om mooi gelijk te komen met het bodemoppervlak. Plant je de fruitbomen in het najaar? Dan kan je nu organische meststof voor fruitbomen strooien.

5. Giet vervolgens aan met voldoende water. Zo kunnen de fruitbomen nog vocht opnemen en verder hun kiemwortels ontwikkelen. Indien je meststofkorrels gestrooid hebt zal het water ervoor zorgen dat de voedingsstoffen onmiddellijk doorsijpelen naar de wortels.

Fruitbomen water geven na planten