Voedselbos

Wat is een voedselbos

Ken jij de nieuwe trend “voedselbos” al? In Engeland en Duitsland zijn er al veel te vinden en ondertussen maken ze ook hun intrede in Nederland en België. Maar wat een voedselbos nu juist is, dat leggen we je graag hieronder uit!

Wat is een voedselbos?

Een “voedselbos” of “food forest” is een voedselsysteem dat gebaseerd is op de natuur en permacultuur. Voor wie het woord permacultuur onbekend is: permacultuur is het maken van een menselijke leefomgeving op een ecologische en duurzame manier. Het voedselbos wordt dus samengesteld door de mens om een ecologisch en duurzaam voedselsysteem te creëren. 

Dit soort bos wordt aangemaakt door verschillende lagen beplanting (bollen, knollen, bodembedekkers, struiken, klimmers en bomen) op eenzelfde oppervlakte aan te planten. Daarom is een voedselbos de ideale plek voor heel wat diertjes zoals insecten, kleine zoogdieren, vlinders en bijen. Wanneer alle beplantingen volgroeid zijn, produceren ze hout, blad en voedsel (vruchten en noten) producten.

Wat dit systeem nog zo bijzonder maakt, is dat de gehele voedselproductie mogelijk is zonder het gebruik van (kunst)meststoffen of bestrijdingsmiddelen! Bovendien zorgt het voedselbos voor een verbeterde bodemstructuur en biodiversiteit. Daarnaast is een voedselbos zeer onderhoudsarm en heeft de beplanting amper bewatering nodig. Een voedselbos is namelijk een zelfvoorzienend ecosysteem waar je op termijn het hele jaar door kan oogsten.

Een vitaal voedselbos zorgt voor een aantrekkelijk landschap, prachtige natuur en heel wat nuttige producten zoals plant- en zaaigoed, medicinale kruiden en hout. Wie een voedselbos plant, krijgt in ruil een wondermooi samenspel van de natuur en landbouw!

Wat plant ik in een eetbare bostuin?

Een voedselbos is een productief bos vol met eetbare gewassen. Voor een optimale oogst en goed werkend ecosysteem bestaat dit soort bos uit 7 lagen: 

  1. Wortelgewassen 
  2. Bodembedekkers 
  3. Klimplanten  
  4. Kruidachtige planten 
  5. Struiken 
  6. Kleine bomen 
  7. Grote bomen

Een voedselbos bestaat dus uit een gelaagde beplanting van wortelgewassen tot hoge bomen. We geven je dan ook graag per laag mee wat je zoal van lekkers kan planten!

Op en onder de grond kun je aardbeien, pompoenen, daslook, aardperen, yacon en verschillende kruiden planten waarnaast paddenstoelen en zwammen groeien. Als klimplanten kun je druivenkiwi’s, frambozen, Japanse wijnbessen en bramen planten. De laag van met de kruidachtige planten kun je opvullen met smeerwortels, brandnetels en varens. De struiklaag kun je beplanten met bosbessen, aalbessen, honingbessen, wijnbessen, … Vervolgens kies je voor kleinere fruitbomen zoals appel, peer en kers. De laatste en hoogste laag kunnen bomen zoals walnoten en kastanjes zijn.

Eetbare bostuin

Wat zijn de voordelen van een voedselbos?

  • Verschillende soorten voedsel planten op een relatief klein oppervlak
  • Optimaal gebruik van bodem en zonlicht door groei van gevarieerd aanbod planten
  • Natuurlijk ecosysteem met weinig onderhoud en hoog rendement
  • Amper kans op onkruid
  • Ideaal voor natuur en mens

Wanneer plant ik een eetbare bostuin?

Je plant deze best in het najaar omdat de grond dan nog voldoende vochtig en warm is. Bovendien is het de ideale periode voor het planten van bessenstruiken en fruitbomen!